22 November 2010

Open letter to mister Bolkestein (in Dutch)


My open letter (in Dutch) to former politician Bolkestein.In de video kan je zien wat meneer Bolkestein afgelopen zaterdag 20 november 2010 heeft gezegd op het Leidscheplein in Amsterdam. De mensen kwamen in heel het land bij één om voor cultuur te schreeuwen. N.a.v. de woorden van meneer Bolkestein heb ik hem een open brief geschreven.


Beste meneer Bolkestein,

Ik sta zelden met een mond vol tanden, maar ik werd wel even stil nadat ik hoorde wat u gisteren heeft gezegd op het Leidscheplein in Amsterdam.

Net als u ben ik het eens dat er niet zo rigoureus op de cultuur bezuinigd mag worden, maar om nou te roepen dat er geld van ontwikkelingssamenwerking naar cultuur moet gaan gaat wel erg ver vindt u niet? Het zal vast en zeker erg prettig zijn wanneer een plein vol met mensen u bejubeld, maar om nu klakkeloos dingen te gaan roepen kan echt niet. Gelukkig waren de mensen op het plein het met mij eens door de boe-klanken die luiden na uw eigenaardige opmerking.

Ik ben zelf een sociaal-cultureel werker die in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking werkt. Ik word door het huidige kabinet van alle kanten gekort door de bezuinigingen. Hoewel ik dit absoluut niet prettig vind, weet ik dat er iets moet gebeuren om onze economie weer te herstellen. Dat er bezuinigd moet worden is duidelijk. De hak gaat er flink in bij ontwikkelingssamenwerking. Na de uitslag van het MFS-2 rapport hebben de organisaties zich hier genoodzaakt bij neer moeten leggen. De gevolgen van de bezuinigingen zullen we in de toekomst moeten afwachten.

Ook begrijp ik dat er op cultuur bezuinigd moet worden. Ten tijde van crisis moet iedereen inleveren, cultuur dus ook. De wijze waarop is wat voor mij, en velen met mij, nu ter discussie staat. Dit is daarom afgelopen zaterdag ook overduidelijk getoond in heel het land. Ik was aangenaam verrast toen u zei dat u het op dit punt niet eens bent met uw VVD en het kabinet, maar is dit echt het enige punt? Ik begrijp dat u uw support komt tonen op het plein, maar heeft u wel nagedacht voordat u de mensen toesprak?

Uw woorden hebben mij behoorlijk dwars gezeten. Ik vraag af hoe u door het leven kan gaat waarbij u de armoede in onze wereld negeert, sterker nog, tegen de bestrijding van armoede bent? Bent u dan ook het type dat niet voor eerlijke producten gaat en wat geld overhoudt zodat u dit aan cultuur kunt besteden? Dit is wat u feitelijk zegt: laat die arme boeren maar zitten, want wij willen naar een mooie musical kijken.

Begrijp me niet verkeerd meneer Bolkestein, ik ben betrokken met beide sectoren en zie het echt niet zo zwart/wit. Ik wil de zaken wel even in perspectief zetten voor u. Als voormalig politicus zou u toch moeten weten wat u zegt. Het luidde boegeroep na uw dubieuze uitspraak getuigd toch wel dat niet alleen ik er zo over denk. Ik raad u daarom aan om voortaan even goed na te denken over wat u werkelijk zegt meneer Bolkestein!

Vriendelijke groet,
Bao-Nhi Vu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...